marți, 29 noiembrie 2011

Pizza cu blat din paine


De foarte multe ori painea ramane nemancata la noi acasa. Desi cumpar o paine mica, deoarece nu suntem mari consumatori de paine, mereu raman cateva felii de paine. Nu stiu ce fac altii cu painea veche de o zi - doua, dar eu prefer sa o transform in pizza. Puritanii vor stramba din nas si vor spune ca o asa mare tampenie n-ar manca in vecii vecilor, dar mie mi se pare ca este un pacat mare sa arunci painea sau sa o lasi sa mucegaiasca, iar pseudo - pizza asta este foarte gustoasa.
Pentru tava mare din dotarea standard a aragazului, folosesc:
- felii de paine veche de cel putin o zi
- 300ml lapte rece
- 5 oua potrivit de mari
- o jumatate de cana de sos de rosii (cam 150ml)
- mezeluri taiate feliute sau cubulete (ce am prin frigider)
- ciuperci taiate feliute (vreo 6 ciuperci maricele sunt de ajuns)
- cascaval, telemea sau chiar branza de burduf
- optional: fasii de ardei sau gogosar, porumb boabe din conserva, masline, ceapa rosie taiata pestisori, ceapa verde
Toppingul difera de la caz la caz si depinde foarte mult de ceea ce am in frigider/camara la acel moment. Ceea ce nu lipseste niciodata sunt ciupercile si cascavalul/telemeaua/branza de burduf.
Prima data imi pregatesc toate ingredientele necesare pentru topping. Tai la dimensiunea dorita mezelurile, ciupercile, ardeii si celelalte chestii ce vreau sa la folosesc. Dau pe razatoare cascavalul/telemeaua sau faramitez cu mana branza de burduf (daca asta folosesc). Ouale le bat bine intr-un castronel impreuna cu 100ml lapte rece.
Aprind focul la cuptor sa se incalzeasca si captusesc tava cu hartie de copt.
Peste hartie asez cat mai strans felii de paine, iar locurile ramase goale le umplu cu bucatele de paine. Cu ajutorul unei linguri umezesc feliile de paine cu laptele rece ramas, apoi torn peste ele ouale batute cu lapte.
Imprastii uniform peste paine bucatelele de mezeluri si celelalte chestii ce le folosesc (in afara de cascaval/telemea/branza de burduf) si stropesc totul cu sosul de rosii.



La urma pun razatura de cascaval/telemea sau bucatele mici de branza de burduf si bag tava la cuptor, la foc potriv spre mare, pe raftul cel mai de sus al cuptorului.


Va sta la cuptor pana cand se va inchega oul si pizza va prinde un pic de culoare pe margini (la mine dureaza cam 40 - 45 minute).



Se taie felii foarte frumos daca ii dati timp de respiro vreo 10 minute dupa ce ati scos tava din cuptor.


Este foarte buna calda, dar si rece si poate costitui o cina, un mic-dejun sau un pachetel pentru serviciu/scoala foarte gustos si satios.


Pofta buna!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana